Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z przegrzebkami

Składniki:

  • 1 szalotka
  • kilka listków estragonu
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 gałązka fenkułu
  • 100 ml białego wina
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 porcja szafranu
  • 16 przegrzebków
  • 125 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 400 g zielonego makaronu
  • 30 g masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

    Sposób wykonania:

    1. Szalotkę i zioła posiekać po czym zalać je 250 ml wody oraz winem.
      Trzymać na ogniu około 10 minut.
      Po tym czasie włożyć małże i odstawić w ciepłe miejsce.
      Następnie wywar przecedzić i gotować aby trochę płynu wyparowała, wówczas dodać śmietanę i gotować jeszcze kilka minut.
      Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
      W między czasie makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
      Po odcedzeniu przesmażyć go na rozgrzanym maśle.
      Na sam koniec wymieszać makaron z sosem i posypać  posiekaną natką pietruszki.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *