Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z owocami morza w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 35 dkg makaronu wstążki
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 25 dkg obranych odwłoków krewetek
  • 25 dkg małży przegrzebek (bez muszli)
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 szklanka posiekanej cebuli dymki
  • 1 szklanka posiekanej naci pietruszki
  • 1 szklanka tartego sera parmezan
  • ½ łyżeczki papryki
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • sól do smaku


Sposób przyrządzenia:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, trzymać w cieple. W rondlu doprowadzić do wrzenia śmietanę, dodać cebulę, bazylię, pietruszkę, powoli gotować mieszając przez 8 minut, przyprawić do smaku. Dodać owoce morza, gotować około 3 minuty. Ugotowany makaron wyłożyć na talerze, obficie polać sosem, obsypać tartym serem i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *