Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z makiem i bakaliami Kariny

Pyszny, świąteczny i mocno słodki makaron z makiem i bakaliami. Aby go wykonać potrzebujesz: makaronu, maku, orzechów, rodzynek i suszonych moreli. 
 

Składniki:

  • 50 dag makaronu 
  • 1 szkl suchego maku
  • 1 szkl mleka
  • ½ szkl. cukru pudru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka posiekanych orzechów
  • kilka suszonych moreli
  • 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
  • 1/3 szkl śmietany kremowej
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego 
 

Sposób wykonania:

  1. Mleko wlać do rondelka.
    Wówczas wsypać mak.
    Zagotować i trzymać na ogniu około 10 minut.
    Po tym czasie go odcedzić, a gdy lekko ostygnie zemleć w maszynce dwukrotnie. 
    Do zmielonego maku dodać cukier puder i cukier waniliowy.
    Wymieszać po czym dodać miód, rodzynki, posiekane orzechy i morele.
    Na koniec dodać śmietanę i kilka kropel aromatu pomarańczowego do smaku.
    Następnie ugotować makaron według opisu na opakowaniu.
    Gotowy odcedzić i wymieszać razem z makiem i bakaliami.
     
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *