Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z makiem i bakaliami

Odkrywamy ciekawe pomysły na makarony. Tym razem makaron podany na słodko. Czyli przepis na makron z makiem i bakaliami. Do jego wykonania potrzebujesz: maku, migdałów, miodu, orzechów i makaronu. 
 

Składniki:

  • 1 op makaronu 
  • 1,5 szklanki maku
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomaranczy
  • 1/2 laski wanilii

Sposób wykonania:

  1. Mak opłukać pod bieżącą wodą po czym zemleć go dwukrotnie w maszynce.
    Następnie dodać do niego miód i razem dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać jeszcze miąższ z wanilii, skórkę z pomarańczy, orzechy włoskie oraz migdały.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Następnie makaron ugotować według opisu na opakowaniu (al. dente).
    Gotowy odcedzić i przełożyć do maku.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Przełożyć do formy żaroodpornej wysmarowanej tłuszczem.
    Wierzch posypać wiórkami masła.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiec.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *