Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z krewetkami i warzywami

Składniki:

  • 175 g makaronu z fasoli mung
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 24 krewetki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • szczypta brązowego cukru
  • 150 ml bulionu z ryby
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki wody
  • plasterki pomarańczy

Sposób wykonania:
Makaron wrzucić na wrzątek, gotować minutę po czym go odcedzić i przelać zimną wodą.
Do woka z rozgrzanym olejem wrzucić posiekany czosnek oraz imbir, smażyć 30 sekund.
Po tym czasie dodać krewetki i smażyć kolejne 2 minuty.
Następnie krewetki wyjąć  a do woka wrzucić paprykę pokrojoną w paseczki oraz posiekaną cebulę.
Mieszając, smażyć  2 minuty po czym dodać sok pomarańczowy, sos sojowy, ocet, bulion oraz cukier.
Wymieszać i ponownie włożyć krewetki,
Smażyć około 8minut i dodać mąkę kukurydzianą wymieszana z wodą na gładką pastę.
Doprowadzić do wrzenia, wrzucić makaron i całość podgrzewać około 1 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *