Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z kawałkami smażonego bakłażana

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 żółte papryki
  • 1 cebula
  • 10 listków bazylii
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 50 g startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sproszkowana słodka papryka
  • pieprz
  • vegeta

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
    W między czasie cebulę posiekać i zeszklić ją na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać bakłażany pokrojone w plastry i dokładnie je obsmażyć po czym dodać paprykę pokrojoną w cienkie paski oraz koncentrat pomidorowy.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku rozgniecionym czosnkiem oraz papryką w proszku, trzymać na ogniu ok. 5 min po czym doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz Vegetą i posypać posiekaną bazylią.
    Miękki makaron odcedzić, dodać do sosu, wymieszać i przez chwilę trzymać jeszcze razem na ogniu.
    Przed podaniem pospać startym parmezanem.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *