Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron papardelle po myśliwsku

Przepis na posiłek podczas polowania

Składniki:

    • 3 kg polędwicy wołowej (lub dziczyzny)
    • ¼ szklanki oliwy z oliwek
    • ¼ szklanki mąki
    • 1 ½ łyżki soli
    • 2 łyżeczki pieprzu
    • 1.5 kg obranej i pokrojonej cebuli
    • 50 dkg grzybów
    • 75 dkg oliwek bez pestek
    • 75 dkg pokrojonej w kostkę papryki
    • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    • ½ szklanki przecieru pomidorowego
    • ¼ szklanki majeranku (można zmniejszyć ilość)
    • 3 litry bulionu mięsnego
    • ¾ szklanki posiekanej natki pietruszki
    • 3 łyżki masła
    • 3 kg ugotowanego makaronu pappardelle


    Sposób przyrządzenia:
    W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Mięso pokroić wedle upodobań, oprószyć mąką, solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej oliwie przez 5 minut, mieszając. Dodać cebulę, pokrojone grzyby, dusić razem przez 10 minut. Następnie dodajemy oliwki, wino i przecier pomidorowy, przyprawy ziołowe i nadal mieszając dusimy kolejne 5 minut. Przykryć rondel i dusić razem jeszcze około 1 godzinę. Po tym czasie do rondla dodajemy posiekaną natkę pietruszki (1/4 szklanki), mieszamy i przyprawiamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu. W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy resztę natki pietruszki i ugotowany wcześniej makaron, podgrzewamy. Podajemy gorący polany sosem z dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *