Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron na ostro z ziołami Iwony

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu wstążki
  • 10 dkg parówek
  • 10 dkg gotowanego mięsa z kurczaka
  • 10 dkg gotowanego mięsa wieprzowego
  • 25 dkg pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 10 dkg ostrego żółtego sera
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku z rzeżuchą
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka listków Bazyli i szałwii

    Sposób przyrządzenia:
    Naczynie żaroodporne natłuścić i posypać tartą bułką. Makaron ugotować wg przepisu w osolonej wodzie. Pieczarki umyć, oczyścić i poszatkować. Cebulę obrać, i drobno posiekać, udusić wraz z obranymi oczyszczonymi i posiekanymi pieczarkami z dodatkiem oliwy. Parówki obrać ze skórki i pokroić w kawałki około 1 centymetra. Mięso pokroić w słupki, połączyć z pieczarkami, dodać pastę pomidorową i obrany drobno posiekamy czosnek, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz posiekanymi ziołami. Ugotowany makaron wymieszać z utartym serem i stopionym masłem. W przygotowanym naczyniu ułożyć połowę makaronu, mieszaninę pieczarek i mięsa. Przykryć pozostałym makaronem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C i zapiekać około 30 minut. Gdy potrawa będzie gotowa posypać posiekaną zieloną natką pietruszki. Dobrze smakuje z  dodatkiem sosu śmietankowego i ulubionej surówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *