Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron kolanka z mięsem i ziołami

Składniki:

  • ½ kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 2cebule
  • 1 opakowanie makaronu kolanka lub świderki
  • 40 dkg żółtego sera gouda
  • olej do smażenia
  • szczypta majeranku
  • szczypta oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • czerwona papryka w proszku
  • 2 łyżki masła

    Sposób przyrządzenia:
    Makaron ugotować na półtwardo. Cebulę obrać, posiekać i na rozgrzanym tłuszczu zrumienić na złocisty kolor. Dodać obrany, roztarty czosnek , mielone mięso pomidory z puszki wraz z sosem. Przyprawić solą i pieprzem, oregano, majerankiem i czerwoną papryką, dusić pod przykryciem około 20 minut. Gotowym mięsem  napełnić żaroodporne natłuszczone naczynie. Wszystko posypać startym żółtym serem i piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *