Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łyska w żurawinach

Składniki:
•    2 łyski
•    200 g słoniny
•    50 g masła
•    150 g żurawin
•    starta skórka i sok z cytryny
•    1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
•    ½ łyżki cukru
•    1 szkl. białego wytrawnego wina
•    sól
•    ½ cytryny
 

Sposób wykonania:
Łyski zalać winem i odstawić na noc w chłodne miejsce.
Następnego dnia łyski wyjąć, osuszyć, oprószyć solą oraz naszpikować słupkami słoniny.
Przełożyć do brytfanny wysmarowanej  masłem, wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec w trakcie skrapiając stopionym masłem i polewając winem z marynaty.
W połowie pieczenia włożyć cebule pokrojoną na plasterki.
Następnie ptaki wyjąć z piekarnika, podzielić na porcje, a sos przelać do rondelka.
Dodać do sosu żurawiny, sok i skórkę z cytryny i pomarańczy oraz cukier.
Całość wymieszać i dusić przez chwilę po czym przetrzeć przez sito i polać ptaki.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Weronikę P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *