Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Luksusowe gruszki

Składniki:

  • 6 gruszek
  • 1 ½ szkl. cukru
  • łyżka deserowego białego wina
  • ¾ szkl. posiekanych migdałów
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szkl. słodkiej śmietanki
  • 23 łyżki likieru migdałowego

    Sposób wykonania:

    Wino, cukier oraz łyżkę wody wymieszać w rondelku po czym włożyć obrane gruszki i trzymać na małym ogniu około 20 minut.
    Po tym czasie zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
    W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać jeszcze śmietankę ora likier.
    Powstały krem przelać do półmiska i wstawić do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie przełożyć na niego gruszki postawione w pionie.
    Posypać całość migdałami uprażonymi na suchej patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *