Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś z owocami tropikalnymi

Składniki:


• 4 kawałki łososia po 175 g każdy
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 małe mango
• 1 mała papaja
• 2 1/2 cm świeżego korzenia imbiru
• kilkanaście listków mięty
• 1 limonka
• sól
• pieprz

Sposób przyrządzenia:
Nagrzać średnio grill i przykryć kratkę folią aluminiową. Mango przekroić, wyciąć miąższ, pokroić w kostkę i wrzucić do salaterki. Papaję przekroić na pół, usunąć nasiona. Miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do mango. Imbir obrać, zetrzeć na tarce i dodać do owoców. Miętę opłukać, osuszyć, drobno posiekać i dodać do pozostałych produktów.
Limonki umyć. Odkroić kilka cienkich paseczków do przybrania. Resztę skórki otrzeć. Wycisnąć sok. Połowę dodać do owoców, resztę zachować. Wszystko doprawić solą oraz dużą ilością pieprzu i dobrze wymieszać.
Kawałki łososia położyć na kratce skórą w dół. Posmarować je oliwą , doprawić i skropić resztą soku z limonki. Piec bez odwracania 6-8 minut. Ryba jest gotowa wtedy, kiedy mięso jest miękkie. Upieczonego łososia przybrać skórką limonki i owocami.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez lidl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *