Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś wykwintny

Składniki:

    • 1 kg fileta łososia norweskiego
    • 3 brzoskwinie z puszki
    • 1 łyżka oliwy
    • masło
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki bułki tartej
    • sok z cytryny
    • sól, biały pieprz

Sposób wykonania:
 Brzoskwinie umyć,pokroić na ósemki. Filet z łososia pokroić na 10 kawałków, posolić, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie na każdym kawałku rozsmarować posiekany czosnek i łyżeczkę masła, 1 łyżeczkę natki pietruszki i posypać go grubą warstwą bułki tartej (chroni rybę przed wysuszeniem). Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć w nim porcje łososia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Po 30 minutach wysunąć naczynie z piekarnika i pomiędzy porcje ryby włożyć cząstki brzoskwiń. Piec jeszcze przez 10 minut.

1 comment for “Łosoś wykwintny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *