Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś w sosie pietruszkowym

Składniki:

    • 1kg świeżego łososia
    • śmietana
    • pęczek natki pietruszki
    • 1 cytryna
    • sól, pieprz
    • 1/2 łyżki mąki


    Sposób przyrządzenia:
    Łososia pokroić na porcje; w garnku zagotować wodę z sokiem z cytryny, lekko posolić; do wody włożyć porcje ryby i gotować na małym ogniu ok.10minut. Na patelni stopić 5 dkg masła dodać 2 łyżki oleju i mąkę, mieszając dodać posiekaną natkę i śmietanę. Jeśli zbyt gęste dolać 1/2 szklankę wody. Rybę wyjąć z wody łyżką cedzakową i przełożyć na patelnię do sosu; dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Podawać z ziemniakami w mundurkach lub pieczonymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *