Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś w sosie ćwikłowym

Składniki:

 

  • 4 kawałki filetów łososia
  • 1 ugotowany burak
  • 1 szalotka
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • ½ szkl. bulionu
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • olej

 

 

Sposób wykonania:

  1. Cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać buraczka startego na tarce.
    Razem wymieszać i trzymać na małym ogniu około 5 minut.
    Po tym czasie dodać śmietanę oraz bulion.
    Gotujemy jeszcze aż sos stanie się gesty.
    Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
    Następnie łososia oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny po czym obsmażyć około 3 minut na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.
    Po tym czasie zestawić z ognia pod przykryciem  na 4 minuty.Następnie pokroić go na mniejsze kawałki.
    Po tym czasie ułożyć na talerzu i polać sosem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *