Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś w soli i koprze marynowany krok po kroku

Składniki:


  • ½ kg filetu z łososia (ze skórą)
  • 3 dkg soli ( 2 łyżki)
  • 2,5 dkg cukru ( 2 łyżki)
  • 0,4 dkg mielonego pieprzu ( 2 łyżeczki)
  • koperek


Sposób przyrządzenia:
Pierwszą czynnością winno być bardzo dokładne oczyszczenie filetu z resztek ości. Przesuwając opuszkami palców po powierzchni filetu doskonale je wyszukamy i posługując się pęsetą usuniemy.
Filet z łososia kładziemy na odpowiednio dużym kawałku folii. W miseczce mieszamy sól, cukier i pieprz.

Dokładnie pokrywamy filet przygotowaną mieszanką przypraw.

Na przyprawiony filet układamy całe (nie siekane) łodygi kopru. Jeśli są zbyt długie przycinamy dolną część.

Zawijamy bardzo dokładnie i ściśle łososia w folię. Dodatkowo można zawinąć jeszcze w jedną warstwę aby mieć pewność że wytwarzający się płyn nie wypłynie. Tak przygotowany pakiet odstawiamy na minimum dwa dni do lodówki.

Po upływie tego czasu wyjmujemy łososia z lodówki, odwijamy z folii, obieramy z kopru i szybko myjemy aby pozbyć się resztek soli. Suszymy ręcznikiem papierowym.Układamy filet na desce i używając ostrego, dużego noża kroimy w skośne plasterki.

Tak przygotowanego łososia możemy podawać z krakersami, grzankami, białym pieczywem,  dekorować nim potrawy itp. Skropienie sokiem cytrynowym znakomicie podnosi jego walory smakowe.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *