Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś w śmietanowym sosie

 

Składniki:

  • 2 kg świeżego łososia
  • 1 duża pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 2 cebule
  • sól
  • 20 ziaren białego pieprzu
  • 2-3 liście laurowe
  • natka pietruszki
  • pęczek zielonego koperku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 szklanki śmietany

 

 

Sposób przyrządzenia:
Łososia umyć, osączyć podzielić na porcje. Przygotować wywar z warzyw, przypraw,   kopru. Do rondla z wywarem włożyć rybę ,doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu, aż ryba będzie miękka . Gotową rybę ułożyć na półmisku i przykryć folią aluminiową ,aby nie wystygła. Z musztardy, soli, oliwy za pomocą trzepaczki sporządzić sos ,a następnie dodawać śmietanę, dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Tak przygotowanym sosem polewamy rybę posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *