Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łosoś w egzotycznym sosie

Składniki:

  • 6 filetów z łososia

    Marynata:

  • 1 ½ szklanki sosu sojowego
  • ½ szklanki octu ryżowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 mandarynki
  • 2 łyżeczki cukru
  • kawałek korzenia imbiru

    Sposób przyrządzenia:
    Do szklanego naczynia wlać ocet ryżowy, sos sojowy, cukier, łyżkę startego imbiru, startą skórkę i sok z mandarynki. Dodać poobierany i posiekany czosnek i ½ szklanki wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Filety z łososia umyć, osączyć na papierowym ręczniku i ułożyć w płaskim naczyniu. Zalać marynatą, pozostawić na 2 godziny w pokojowej temperaturze. Wyjąć z marynaty filety tak , żeby zostały kawałeczki imbiru i ułożyć w żaroodpornym naczyniu ,przykryć folią aluminiową. W nagrzanym piekarniku zapiec w temperaturze 180 stopni około 35 minut. Wyjąć na półmisek i udekorować ćwiartkami pomidorów i plasterkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *