Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lody malinowe Igi

Nie ma to jak własnoręcznie zrobione lody, bez chemii i konserwantów. Dziś podajemy przepis na lody waniliowe. Przepis zawiera: maliny, śmietanę kremówkę i mleko. 
 

Składniki:

  • 600 g świeżych malin
  • 1 puszka mleka słodzonego 
  • 400 ml zimnej kremówki 30%
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
 

Sposób wykonania:

  1. Maliny wrzucić do blendera i zmiksować je na gładką masę.
    Przetrzeć je przez sito, aby pozbyć się pestek.
    Wówczas dodać do nich mleko skondensowane, ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny.
    Ponownie zmiksować.
    Następnie kremówkę ubić na sztywną pianę i dodawać ją partiami do malinowej masy.
    Delikatnie mieszając , aby piana nie osiadła.
    Tak przygotowaną masę lodową przełożyć do pojemnika.
    Wstawić do zamrażalnika na około 3-4 godziny do całkowitego zamrożenia.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *