Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Litewski łosoś

 

Składniki:

  • 1 kg łososia
  • 2 łyżki masła
  • 8 oliwek
  • ½ szkl wytrawnego białego wina
  • sok z cytryny
  • cukier
  • goździki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Łososia dokładnie oczyścić i pokroić na dzwonka.
    Wówczas skropić go sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem.
    Wstawić na godzinę do lodówki.
    Po tym czasie przełożyć łososia do naczynia żaroodpornego i polać go stopionym masłem.
    Następnie wlać jeszcze wino i posypać całość oliwkami.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i dusić około 20 minut.

Liczba porcji: 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *