Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lin gotowany z masłem.

Składniki:

  • 1 lin około 0,8kg – 1kg
  • 2 litry wody
  • 10 dag marchwi
  • 6 dag pietruszki
  • 4 dag selera
  • 3 dag cebuli
  • 2 jaja (kurze)
  • 4 dag masła
  • 1 cytryna
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Natka pietruszki
  • Ocet (najlepiej z białego wina)
  • Sól

Przygotowanie:
Rybę sparzyć, wypatroszyć i pozbawić głowy i płetw, posolić i skropić octem. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i gotować w dwóch litrach wody w garnku (wariant surwiwal: dwóch menażkach) razem z liśćmii laurowymi, zielem angielskim i pokrojoną cebulą przez około 30 minut (wyparowaną wodę uzupełniać). Po ugotowaniu wywaru odcedzamy (warzywa i przyprawy użyte do gotowania wywaru możemy wyrzucić) wywar wlewamy do rondla lub wanienki do gotowania ryb (wariant surwiwal: menażki lub czegoś tam) i podgrzewamy (ale niekoniecznie do wrzenia 70-80 stopni powinno wystarczyć) po czym umieszczamy rybę. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, w tym czasie gotujemy jaja na twardo i siekamy je razem z natką (i dokładnie mieszamy). Cytrynę kroimy na 6-8 części (wariant surwial: na pół chyba że naprawdę chcemy), topimy masło na patelni (wariant surwiwal: drugiej połowie menażki). Po 30 minutach wyjmujemy o osączamy rybę, przekładamy na półmisek (wariant surwiwal: do menażki) polewamy stopionym masłem, obsypujemy jajami siekanymi z natką i obkładamy ckawałkami cytryny po bokach. Danie gotowe. Podawać z całymi lub drążonymi ziemniakami (wariant surwiwal: ryżem… barbarzyńco!).

Sejf-Udin Al-Bolandi Ibn Al-Krolati

Przepis został umieszczony jedynie w celach informacyjno/poglądowych, nie ma na celu promowania kłusownictwa ani innych form łamania prawa RP

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *