Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Limonkowy (lub cytrynowy) panierowany kurczak

Składniki:

    – filety z kurczaka
    – otarta skórka z jednej lub dwóch limonek (lub cytryn –lub obu)
    – sok z powyższych
    – 2 łyżki tartej bułki
    – 2 łyżki utartego parmezanu (lub podobnego sera)
    – sól i pieprz do smaku
    – ½ łyżki oliwy

    Wykonanie:
    Nagrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
     Potnij filety z kurczaka na paski (jak najwięcej).
    Wymieszaj tartą bułkę z serem, utartą  skórką, solą i pieprzem.
    Maczaj każdy kawałek kurczaka w soku z limonki (lub cytryny) a następnie panieruj w przygotowanej mieszance.
    Ułóż po panierowanego kurczaka w nasmarowanej oliwą brytfance, polej pozostałym sokiem i piec przez 20-25 minut, aż panierka nabierze złotego koloru.
    Podawać z dowolnymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *