Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Limanda żółto płetwa w pomidorowym sosie

Składniki:

  • 74 dkg smażonych filetów z limandy

    Sos:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • ½ cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • ¼ szklanki bulionu drobiowego
  • ¼ szklanki białego wina
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • piure pomidorowe w ilości wg upodobań
  • sól, pieprz, cukier

    Sposób przyrządzenia:
    Filety z ryby przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące, usmażyć na złoty kolor, odstawić w ciepłe miejsce. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło i oliwę, dodać czosnek i cebulę, zeszklić nie rumieniąc, dodać mąkę, podgrzewając dokładnie wymieszać, dodać zimny bulion i wino, mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać pomidory i przyprawy, gotować mieszając 30 minut, dodać śmietanę. Usmażoną rybę dodać do sosu i podawać natychmiast.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *