Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Likier z soku z czarnych porzeczek

Składniki:

  • 3 l soku z czarnych porzeczek
  • 3 kg cukru
  • 10 g ziela angielskiego
  • 1 op. drożdży winnych
  • 600 ml spirytusu
  • 600 ml przegotowanej wody mineralnej

    Sposób wykonania:
    Sos z porzeczek wymieszać z 2 kg cukru po czym wlać go do gęsiora.
    Dodać jeszcze drożdże oraz ziele angielskie i odstawić na 3 tygodnie.
    Po tym czasie dodać resztę cukru i odstawić ponownie tym razem na 6 tygodni.
    Następnie wlać wodę oraz spirytus, szczelnie zakręcić i odstawić w ciemne miejsce do sklarowania, wówczas likier przefiltrować i przelać do butelek.
    Odstawić na 4 miesiące.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *