Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Leszcz z grillowany w liściach kapusty

Składniki:

  • 1 duży sprawiony leszcz
  • 2 łyżki mielonego czosnku
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • ½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę cebuli
  • ½ szklanki drobno posiekanych pomidorów
  • posiekana natka pietruszki, szczypiorek, koperek
  • sól, pieprz do smaku
  • sparzone liście kapusty lub aluminiowa folia


Sposób przyrządzenia:

Sprawionego leszcza ponacinać na głębokość 5 mm. Oczywiście nacinamy boki w poprzek ryby. Tak przygotowaną rybę natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Pozostałe składniki wymieszać, przyprawić do smaku. Jamę brzuszną ryby wypełnić przygotowaną mieszanką, resztą natrzeć tuszkę. Z obgotowanych liści kapusty usunąć grube „żyły”. Liście rozłożyć na płaskiej powierzchni, na nich ułożyć rybę, zawinąć dokładnie, spiąć wykałaczkami. Piec na mocno nagrzanym grillu po 15 do 30 minut z każdej strony zależnie od wielkości ryby. Podawać z pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *