Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Legumina piankowa z agrestem

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • 50 g brandy
  • 1 szkl. powideł z agrestu
  • łyżka cukru
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • masło do formy

Sposób wykonania:

  1. ½ szkl cukru pudru utrzeć razem z żółtkami po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo powidła oraz alkohol.
    Gdy składniki się połączą dodać białka ubite na sztywną pianę z reszta cukru, delikatnie połączyć.
    Powstały krem przelać do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
    Wierzch posypać skórką cytrynową oraz cukrem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni i piec aż piana się zarumieni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *