Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Laufabrauđ – przysmak na Boże Narodzenie

• 4 szklanki mąki
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżka soli
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 3 szklanki mleka
• 1/4 szklanki masła
• oliwa lub smalec do smażenia
Wymieszać w dużej misce mąkę, cukier i proszek. Podgrzać mleko i masło razem, aż masło się roztopi. Połączyć je następnie z suchymi składnikami i dobrze wymieszać. Stolnicę posypać mąką, wyrzucić ciasto i rozwałkować BAAAARDZO, cienko. Pociąć ciasto w krążki o średnicy ok. 20 cm. Powstałe placuszki udekorować, nacinając je nożykiem do pizzy, zwykłym nożem lub nożyczkami (to narzędzia zastępcze; na Islandii można kupić specjalny przyrząd do tego celu). Tak powstałe surowe placuszki pieczemy w głębokim tłuszczu aż do złocisto-brązowego koloru, przewracając je raz w czasie smażenia. Jest to potrawa bożonarodzeniowa. Według zwyczaju islandzkiego można je skonsumować (dobry z hangikjöt) lub zawiesić jako ozdobę świąteczną.

www.iceland.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *