Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lasagne ze szpinakiem i pestkami dyni

 

Składniki:

  • 2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 pomidory
  • 1 kostka bulionowa
  • 250 g śmietany
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 80 g startego parmezanu
  • 300 g pestek dyni obranych ze skórki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:

  1. Czosnek oraz cebulę posiekać po czym poddusić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać rozmrożony szpinak i trzymać na ogniu ok. 5 min po czym doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Następnie  250 ml wody zagotować po czym rozpuścić w niej kostkę rosołową i odstawić do ostygnięcia, wówczas dodać śmietany i całość dokładnie wymieszać.
    Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać w nim na przemian sos śmietanowy, lasagne, szpinak, obrane pomidory pokrojone w kostkę oraz ponownie sos śmietanowy.
    Posypać wierzch jeszcze pestkami dyni, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 30 min. pod przykryciem.
    Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 20 min.

     

    Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *