Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lasagne z soczewicą czerwoną

 

Składniki:

  • makaron płaty do lasagne
  • oliwa do wysmarowania blachy
  • 1 kg soczewicy czerwonej
  • 0,5 l przegotowanej wody
  • sól
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 opakowanie suszonych pomidorów
  • sos beszamelowy
  • żółty ser

 

 

Sposób wykonania:

  1. Podgotować makaron płaty na lasagne, wysmarować blachę keksową oliwą.
    Przygotować farsz: soczewicę czerwoną zalewamy przegotowaną wodą i moczymy całą noc, następnie gotujemy ją na miękko z dużą ilością soli i ząbkiem czosnku. Po ugotowaniu miksujemy soczewicę z łyżeczką koncentratu pomidorowego i pokrojonymi suszonymi pomidorami.
    Kolejność układania: na spód blachy kładziemy plaster lasagne, na to warstwę farszu z soczewicy, następnie plaster lasagne i znowu warstwa farszu z soczewicy, poźniej znowu warstwę lasagne i sos beszamelowy, następnie plaster lasagne z warstwą soczewicy, plaster i sos beszamelowy a na koniec plaster lasagne i plaster żółtego sera.
    Całą lasagne posypujemy żółtym serem po wierzchu i zapiekamy kwadrans w 180 stopniach.

     

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Magdalenę Pieniążek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *