Składniki:
- 2 budynie waniliowe
- 1 litr soku pomarańczowego z kartonu
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 500 ml śmietany kremówki(30%)
- duża paczka biszkoptów
- starta czekolada
Sposób przyrządzenia:
Z kartonu odlać ok.150 ml soku i nim nasączyć biszkopty, ułożone wcześniej na wysmarowanej margaryną blasze lub tortownicy. Pozostały sok wlać do garnka, wsypać cukier i ugotować budynie. Gorąca masę wylać na nasączone biszkopty i pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć na wystudzoną masę. Wierzch posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce, przed podaniem warto je schłodzić ok, godziny czasu, aby masa dobrze stężała.
Smacznego!!!
witam!zrobiłam to ciasto, jest dobre, ale ja dałam trochę mniej soku, aby budyñ był gęściejszy. Natomiast do śmietany dodałam 4 śmietan-fixy aby też była bardziej gęsta – szczerze mówiąc do śmietany odrobina żelatyny też by nie zaszkodziła. Ogólnie to placek jest dobry, taki inny i bez pieczenia. Pozdrawiam! Wioletta