Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kwaszone cytryny

 

Składniki:

  • 4 cytryny
  • 8 łyżek soli gruboziarnistej
  • kilka goździków
  • 1 listek laurowy

Kaszona Cytryna

Sposób wykonania:

  1. 3 cytryny dokładnie umyć po czym sparzyć wrzątkiem i przełożyć do słoika.
    Następnie zalać je  zimną wodą i odstawić na 3 doby.
    W trakcie moczenia zmienić wodę kilkukrotnie.
    Po tym czasie przeciąć cytryny na krzyż i natrzeć je solą o ponownie przełożyć do słoika.
    Dodać jeszcze goździki, listek laurowy i resztę soli.
    Na koniec dodać jeszcze sok wyciśnięty z powstałej cytryny i całość uzupełnić wrzątkiem.
    Szczelnie zakręcić i odstawić na 3 tygodnie  w chłodne miejsce.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *