Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kuskus z bakaliami

Składniki:

    • 200 g kaszki kuskus
    • 100 g suszonych moreli
    • 100 g rodzynek
    • 100 g suszonych śliwek
    • 2 łyżki cukru
    • 1 żółtko
    • 2 łyżki śmietany
    • 1 łyżka masła 


    Sposób wykonania:

    Bakalie sparzyć, morele i śliwki pokroić na kawałki.  Do kuskusa wsypać 1 łyżkę cukru, zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut żeby wchłonął wodę i napęczniał (szcegółowy opis jest na opakowaniach kuskusa). Powinien być sypki.  Kuskus wymieszać z bakaliami, wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego lub formy. Żółtko wymieszać ze śmietaną i 1 łyżką cukru, polać kuskus. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 15 minut przy t. 180C.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez mariwanna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *