Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kuropatwy z porzeczkami

Skład:
2 duże kuropatwy, łyżka masła, 3 plastry wędzonego boczku, szklanka czerwonego
wina, łyżka maki, 2 łyżki galaretki porzeczkowej, łyżka cukru, kawałek
cynamonu, 2 zgniecione ziarna jałowca, 2 goździki, kawałek wyszorowanej
skorki cytr. kilka gron porzeczek do ozdoby, 4 duże grzanki z bulki
paryskiej, sól, pieprz, cukier.

 

Sposób wykonania:
Kuropatwy natrzeć sola, pieprzem i jałowcem, obłożyć plastrami boczku i piec
w brytfance z masłem podlewając małą ilością wody. Wino (odlać 4 łyżki)
zagotować z goździkami, cynamonem i skorka c. Make rozmieszać z 2 łyżkami
wina, dodać do sosu, zagotować. Łyżkę cukru z resztka wina postawić na małym
ogniu do rozpuszczenia cukru, wtedy włożyć cale gronka porzeczek, krotko
zagotować i zdjąć z ognia. Miękkie kuropatwy przeciąć na pół, ułożyć na
zrobionych właśnie grzankach i ozdobić gronkami porzeczek. Z sosu wyjąc
przyprawy, podgrzać, dolać płyn po gronkach, galaretkę porzeczkowa i
doprawić do smaku. Polać sosem kuropatwy. Podawać z sypkim ryżem lub
ziemniakami "Dauphine". Myślę, ze tak można tez zrobić bardzo młode
kurczaki – ala kuropatwy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *