Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kuropatwy pieczone w pergaminie po syberyjsku

Składniki:

    • 2 kuropatwy
    • boczek lub słonina wędzona
    • roztopione masło
    • odrobina skórki otartej z cytryny
    • czosnek
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Kuropatwy podzielić na połowę, nasmarować masłem i zrumienić nad żarem ogniska, schłodzić. Natrzeć mięso rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną skórki otartej z cytryny. Z boczku lub słoniny przygotować cienkie plastry i owinąć nimi każdą z połówek kuropatwy. Tak przygotowane danie zawinąć szczelnie w natłuszczony  pergamin. Rozgarnąć żar ogniska, umieścić w nim pakiety z mięsem, zasypać cienką warstwą suchego piasku i pokryć żarem. Piec przez około 35 minut. Podawać z pieczywem, kiszonymi ogórkami….

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *