Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurki w marynacie

Składniki:

  • 2 kg małych kurek
  • listek laurowy
  • cebula
  • łyżeczka cukru
  • 1 szkl. octu
  • łyżka przypraw korzennych
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ pęczka koperku
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Oczyszczone grzyby zalać osolonym wrzątkiem i ugotować po czym odcedzić i przełożyć do słoików, przeplatając cebulą pokrojoną na plasterki oraz gałązkami zieleniny.
    Następnie 1,25 l wody zagotować z dodatkiem octu, cukru, soli oraz listka laurowego.
    Powstałą marynatę ostudzić po czym zalać nią grzyby.
    Odstawić grzyby na 8 dni, po tym czasie marynatę zlać, zagotować i ponownie ale już gorącą zalać kurki.
    Szczelnie zamknąć słoiki i pasteryzować ok. 15 min.
    Odstawić na minimum 2 tygodnie.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez LoLa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *