Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurki w białym sosie zapiekane

Składniki:

  • 80 dkg kurek
  • 1 cebula
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 4 pomidory
  • 10 dkg tartego sera
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki

    Sposób przyrządzenia:
    Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby pokroić, jeśli są duże, małe pozostawić w całości. W rondlu rozgrzać masło, dodać grzyby, powoli smażyć mieszając. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do smażących się grzybów, dusić 5 minut. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skóry, pokroić na ósemki odrzucając zdrewniałe części. Na czynie żaroodporne wysmarować olejem, pomidory wymieszane z natką ułożyć na dnie naczynia, przyprawić, na nich ułożyć smażone grzyby. Mleko wymieszać z mąką, polać nim zawartość naczynia, całość posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C, aż ser się rozpuści i zacznie rumienić.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Gabrysia Radosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *