Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak zatopiony w śmietanie

 

Składniki:

  •  1 kurczak
  •  100 g masła
  •  2 szkl. śmietany
  •  gałka muszkatołowa
  •  sól
  •  pieprz
  •  suszona szałwia

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka podzielić na porcję, które oprószyć solą.
    Następnie obsmażyć je na rozgrzanym maśle wymieszanym z szałwią.
    Wówczas przełożyć kurczaka do brytfanny i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut.
    W trakcie pieczenia obracając aby równomiernie się zarumienił.
    Gotowego kurczaka przełożyć na półmisek a do sosu powstałego z pieczenia wlać śmietanę oraz dodać gałkę muszkatołową.
    Całość dokładnie wymieszać, podgrzać i przed podaniem polać kurczaka.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *