Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak zapiekany z jabłkami

Składniki:

 

  • kurczak

 

  • 30 dkg obranych, pokrojonych w ćwiartki kwaśnych jabłek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • olej
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przyrządzenia:
Umytego i osuszonego kurczaka natrzeć wewnątrz i na zewnątrz olejem wymieszanym z przyprawami i natką pietruszki. Wnętrze tuszki wypełnić jabłkami, zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Tak przygotowanego kurczaka zawinąć szczelnie w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 90 minut. 15 minut przed końcem pieczenia rozchylić folię. Przed podaniem podzielić na porcje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *