Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z winnej marynacie z oregano

Składniki:

  • ½ szkl. wytrawnego białego wina
  • ½ szkl. oliwy z oliwek
  • sok z 2 cytryny
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki suszonego  oregano
  • 1,2 kg kurczaka
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka podzielić na 6 kawałków.
    Następnie oliwę wymieszać razem z winem, sokiem z cytryny, rozgniecionym czosnkiem, oregano, solą oraz pieprzem po czym włożyć do powstałej marynaty kurczaka, którego wstawić na noc do lodówki.
    Następnego dnia wyjąc kurczaka z marynaty, ułożyć brytfannie i oprószyć lekko solą oraz pieprzem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec ok. 40 minut.

     

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *