Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z pieczarkami i ryżem

Składniki:

  • 3  filety z kurczaka
  • 30 dkg  pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 woreczki ryżu
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka mąka
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • sól, pieprz
  • olej


    Sposób przyrządzenia:

    Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Ryż ugotować zgodnie z przepisem producenta, odcedzić i odstawić w ciepłe miejsce .Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone w kostkę mięso, smażyć kilka minut aż się zrumieni, dodać pieczarki i obraną i posiekaną w kostkę cebulę, smażyć aż woda z wytwarzający się sos odparuje. Śmietanę wymieszać z mąką i wodą wlać na patelnię, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przykryć i dusić ok 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *