Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z morelami i kuskus

Składniki:


Kuskus:

  • 10 dkg kuskus
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub zielonej cebulki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1,25 szklanki bulionu drobiowego

Kurczak:

  • 2 pokrojone w grubą kostkę filety z kurczaka
  • ½ szklanki pokrojonych, suszonych moreli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki tartego imbiru
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki wyprażonych płatków migdałowych
  • 1 łyżka posiekanej naci kolendry lub pietruszki
  • sól, pieprz, kminek mielony, cynamon do smaku


Sposób przyrządzenia:

Morele zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut, odcedzić, pokroić. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną cebulę, czosnek, imbir, smażyć chwilę mieszając, nie rumienić. Dodać pokrojone filety z kurczaka, cynamon i kminek smażyć kolejne 5 minut. Do tak przygotowanego kurczaka dodać pokrojone na połowę pomidorki i morele, przyprawić solą i pieprzem i powoli dusić 15 minut. W międzyczasie przygotować kuskus. W rondlu mocno podgrzać oliwę i sok z cytryny, dodać kuskus, szczypiorek i bulion drobiowy, przyprawić. Odstawić pod przykryciem na 5 minut. Podawać z przyrządzonym kurczakiem obsypując przed podaniem nacią i prażonymi migdałami.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *