Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z kaszą jęczmienną Iwony

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 25 dkg kaszy jęczmiennej
  • 2 białka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz  do smaku
  • posiekana zielona natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:
Kaszę wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, przełożyć do garnka, dodać  szklankę  gorącej wody, trochę masła i ugotować na sypko. Do ostudzonej kaszy dodać posiekaną zieloną  natkę pietruszki, jajko, resztę masła, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurczaka umyć, osączyć posolić wypełnić nadzieniem z kaszy, zaszyć bawełnianą nitką. Wstawić  do piekarnika, posmarować olejem i zapiec. W czasie pieczenia skrapiać wodą i polewać  powstałym  podczas pieczenia sosem, zrumienić na złocisty kolor.  Upieczonego kurczaka podzielić na porcje i podawać z ziemniakami i ulubioną sezonową surówką.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *