Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z grzybkami Shiitake

Składniki:


– 30 dag mięsa z kurczaka (najlepiej z piersi),
– 40 dag świeżych grzybów shiitake,
– 2 łyżki drobno posiekanej cebuli,
– korzeń imbiru (ok. 2 cm) lub łyżeczka imbiru w proszku
– ½ łyżeczki soli,
– łyżka mąki ziemniaczanej,
– 6 łyżek rosołu,
– 2 łyżki sosu sojowego,
– 3 łyżki wódki białej,
– łyżeczka Vegety lub podobnej przyprawy,
– olej

Wykonanie:
Mięso pokroić w kawałki 3-4 cm; mięso obtoczyć w soli i połowie mąki; grzyby pokroić w paski lub ćwiartki; Na patelni na oleju krótko podsmażyć cebulę, imbir; dodać kurczaka i smażyć ok. 1 do 2 min. stale mieszając; Osobno podsmażyć shiitake; do grzybów dodać kurczaka; wlać wódkę, sos sojowy, vegetę; następnie dodać rosół wraz z resztą mąki ziemniaczanej; mieszać aż zgęstnieje.

Przepis ze strony http://www.grzyby.cp.win.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *