Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z fasolką szparagową z kawałkami pomarańczy

Składniki:

  • 1 kg filetów z piersi kurczaka
  • 1 pomarańcza
  • 5 dag orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 15 dag fasolki szparagowej
  • 1 główka sałaty
  • szczypta imbiru
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Na suchej patelni obsmażyć orzeszki po czym orzeszki wyjąć, wlać olej i zarumienić na nim mięso po czym również wyjmujemy, kroimy w paseczki i ponownie wrzucamy na patelnie.
    W między czasie  pomarańcze przekroić na pół, z jednej połówki wycisnąć sok a drugą obrać i pokroić na kawałki.
    Następnie sok z pomarańczy  wymieszać z sosem sojowym oraz powidłami i dodajemy do mięsa.
    Posypać jeszcze mięso startą skórką z pomarańczy oraz imbirem.
    Fasolkę ugotować w osolonej wodzie.
    Na koniec w salaterce układamy liście sałaty, na niej rozkładamy odcedzoną fasolkę a na fasolce kawałki kurczaka razem z sosem, każdą warstwę przysypać orzeszkami.
    Samą górę udekorować kawałki pomarańczy.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *