Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z cytryną z sherry

 

Składniki:

 

  • olej roślinny
  • 650 g porcji z kurczaka
  • plasterki cytryny
  • cebula
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki słodkiego sherry
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru

Sposób wykonania;
Kurczaka wrzucić do woka z rozgrzanym olejem.
Smażyć około 4 minut cały czas mieszając po czym wyjąć kurczaka z woka i odstawić.
A do woka dodać mąkę, 2 łyżki wody.
Dokładnie wymieszać po czym dodać sok z cytryny i resztę wody.
Wlać sherry i dodać cukier.
Całość gotowacz małym ogniu, aż cukier się ropusi a sos zgęstnieje.
Wówczas kurczaka przełożyć na talerz, polać sosem i udekorować plasterkami cytryny oraz posiekaną cebulą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *