Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z berberysowym ryżem – Zereshk polo

Składniki

  • 1 kurczak
  • 50 dkg długo ziarnistego ryżu
  • olej do smażenia kurczaka
  • 1 łyżka suszonego berberysu
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka tartej cebuli
  • szczypta szafranu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu


Sposób przyrządzenia:
Berberys namoczyć w zimnej wodzie. Kurczaka podzielić na porcje, zdjąć z nich skórę. Startą na tarce cebulę wymieszać z solą i pieprzem i ta pastą natrzeć porcje kurczaka. Odstawić na 5 godzin do lodówki. Na patelni rozpuścić masło, dodać odcedzony  berberys, cukier, przesmażyć. Ryż ugotować na sypko, odcedzić. W salaterce rozpuścić szafran w jednej łyżce ciepłej, przegotowanej wodzie, dodać ryż i berberys, dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce.  Na dno naczynia żaroodpornego wlać kilka łyżek oleju, ułożyć porcję kurczaka, upiec w piekarniku kilkakrotnie obracając. Podawać z ryżem berberysowym.

Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: mariola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *