Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z bakaliami i ryżem Iwony

Składniki:

  • 1 duży kurczak
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • ½ szklanki rodzynek
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki  migdałów/ obrane ze skórki/
  • 1 łyżka przyprawy maggi
  • olej
  • curry, mielona papryka, sól, pieprz do smaku

    Ryż:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, szczypta pieprzu ziołowego


    Sposób przyrządzenia:

    Kurczaka umyć, podzielić na ćwiartki, oprószyć solą, curry, papryką, ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Cebulę obrać, orzechy wyłuskać. Obłożyć  kurczaka talarkami cebuli, posypać orzechami , migdałami i rodzynkami, skropić przyprawą maggi i upiec w piekarniku. Na 10minut przed wyjęciem  obłożyć ćwiartkami jabłek  i cząstkami pomarańczy. Ryż ugotować na sypko w dużej ilości wody, przepłukać ,osączyć i wsypać na rozgrzaną patelnię z olejem. Przyprawić do smaku sosem sojowym, curry, solą i szczyptą  pieprzu ziołowego. Podawać razem z kurczakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *