Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w winie ze śliwkami

Składniki:

  • 1,5 kg kurczaka
  • 12, 5 dag suszonych śliwek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mąka
  • oliwa
  • 10 dag masła
  • 1 czerwona papryka
  • 1,5 szkl białego wytrawnego wina
  • ½ szkl bulionu
  • cebula
  • łyżka rozmarynu
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 gruszki
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Śliwki zalać wodą i odstawić na noc.
    Następnego dnia dodać jeszcze cukier puder i ugotować.
    W między czasie kurczaka podzielić na porcje, które obtoczyć w mące i oprószyć solą po czym usmażyć na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła.
    Po usmażeniu na tym samym tłuszczu przesmażyć paseczki papryki.
    Następnie wino, bulion oraz 2 łyżki mąki wymieszać ze sobą i doprowadzić do wrzenia po czym wlać bulion z pod śliwek, cebule, gruszki oraz skórkę z cytryny.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz rozmarynem.
    Gotować jeszcze około 3 minut i włożyć śliwki oraz mięso.
    Dusimy do miękkości składników.
    Przed pdoaneim wyjąć cebulę oraz skórkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *