Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w sosie z białym winem

Składniki;

  • 1 kurczak
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • ¼ litra białego wina
  • ¼ litra śmietany


Sposób przyrządzenia:

Kurczaka umyć, osączyć i podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na oleju i wyjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć porcje kurczaka, ze wszystkich stron, dodać podsmażoną cebulę, wino, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości. Gotowe mięso wyjąć z patelni i utrzymać w cieple. Śmietanę wymieszać z sosem z duszenia, doprawić do smaku solą i pieprzem, polać porcje kurczaka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *