Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1 kurczak (ok. 1,4 kg)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany


Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, podzielić na porcje, oprószyć odrobiną gałki, solą i pieprzem, odstawić na 15 min. Warzywa obrać, umyć, pokroić na kawałki. Olej rozgrzać w brytfannie. Kurczaka zrumienić, podlać bulionem, dodać warzywa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Dusić 45 min. Mięso przełożyć na talerz. Sos przecedzić, wlać na patelnię, dodać śmietanę i szczyptę gałki, zagęścić podgrzewając. Kurczaka polać sosem śmietanowym, podawać z makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *